De traditionele Chinese Geneeskunde is niet bij iedereen bekend en daarom leg ik het in het kort uit. De TCM is gestoeld op de 5 pijlers:

Acupunctuur
Tai Chi, Qi Gong
De vijf elementen voedingsleer
De kruidenleer
Massage: TuiNa, Shiatsu
De leer van de traditionele Chinese geneeskunde en dus ook de ontwikkeling van de traditionele Chinese voedingsleer ontstond door het observeren van planten, dieren en natuur zoals het weer. Van daaruit werden de universele wetmatigheden zoals Ying en Yang afgeleid.

De TCM kent een onlosmakelijke samenhang en wetmatigheid tussen de 5 elementen, de verschillende fases, de 5 elementen cyclus, de smaak en werking van alle voedingsmiddelen, de jaargetijden en de levensfases. Zo spiegelt zich bijvoorbeeld het houtelement in de kindsheid met drang naar groei.

De TCM 5 elementen voedingsleer laat zich gemakkelijk vertalen naar onze huidige tijd en laat zich gemakkelijk verweven met onze westerse kennis.

De TCM ziet lichaam, geest en ziel als één geheel, is niet los van elkaar te zien en wordt het beste ondersteund op elk vlak door de juiste voedingsmiddelen, kruiden en specerijen en kookmethodes.